Ucapan oleh Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng di Konvensyen Pakatan Rakyat 2013 di Shah Alam (bm/cn)

Ucapan oleh Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng di Konvensyen Pakatan Rakyat 2013 di Shah Alam pada 25.02.2013

Saya berasa berbesar hati kerana diberi peluang untuk berucap di depan rakan-rakan seperjuangan daripada DAP, PAS dan PKR pada pagi ini. Segala onak dan duri perjuangan telah kami lalui bersama sejak pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1998.

Macam-macam dugaan dan cubaan telah diharungi, dan sudah tentu macam-macam lagi yang menanti. Pun begitu, detik yang bersejarah kini menjelma, dengan Pilihan Raya Umum yang akan datang dalam beberapa minggu yang terdekat ini.

Pilihan Raya Umum yang ke-13 ini bukan sekadar penamatan persidangan Parlimen ke-12 yang telah bermula sejak 28 April 2008, tetapi ia juga melambangkan masa untuk menamatkan pemerintahan Barisan Nasional yang telah berterusan selama 58 tahun sejak pilihan raya Majlis Perundangan Persekutuan pada tahun 1955.
Model politik baru

PRU yang akan datang ini bukan sekadar peluang untuk mengatakan “tidak” kepada pemerintahan Dato’ Sri Najib Tun Razak, tetapi ia juga peluang bagi rakyat Malaysia untuk mengatakan “tidak” kepada gejala rasuah, politik perkauman dan kezaliman Barisan Nasional yang telah menindas rakyat selama ini.

Ia juga merupakan peluang keemasan untuk memulakan satu budaya dan model politik baru buat negara kita. Model baru yang dibawa Pakatan Rakyat ini adalah politik dasar dan debat, dan bukan politik perkauman dan penipuan.
Rakyat mahu menilai pemimpin-pemimpin mereka atas hujah dasar, namun jelas Perdana Menteri sendiri hanya berupaya bermain politik perkauman dan agama. Semalam, Dato’ Sri Najib telah membuat tuduhan liar bahawa DAP menindas agama Islam. Ini adalah fitnah bahaya yang bertujuan untuk mengapi-apikan sentimen orang Islam terhadap DAP. Tidak ada sebarang bukti untuk menyatakan demikian – malah saya pernah menang tindakan saman ke atas Utusan Malaysia di mahkamah atas dakwaan bahawa saya ini anti-Melayu dan anti-Islam.

Status agama Islam sebagai agama Persekutuan bukan sahaja telah dimasukkan ke dalam Perlembagaan DAP, pengalaman selama 5 tahun yang lepas di Pulau Pinang telah membuktikan bahawa agama Islam lebih dimartabatkan oleh kerajaan PR dengan peningkatan peruntukan hal ehwal Islam berkali-kali ganda berbanding dengan kerajaan BN, pemberian tanah bernilai hampir RM80 juta untuk membina ibupejabat Mahkamah Syariah Pulau Pinang setinggi 7 tingkat untuk menggantikan bangunan 2 tingkat, mendirikan Tapak Perindustrian Halal, menambahkan elaun bulanan 80% kepada tok siak dan bilal, mengiktiraf para huffaz dan memberikan peruntukan tahunan kepada Sekolah Agama Rakyat yang tidak pernah dibuat sebelum ini.

Adalah jelas di sini bahawa fakta-fakta dapat menyanggah tuduhan-tuduhan Najib yang langsung tidak berasas. Maklumlah, BN tidak mampu menghadapi kita di atas landasan politik baru dasar dan debat, kerana mereka tidak dapat berhujah melainkan dengan sentimen sempit perkauman dan agama. Oleh itu, mereka sering mengelak jemputan untuk berdebat apabila dicabar oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim dan juga Tuan Guru Dato’ Seri Hadi Awang.

Pembaharuan 3P

Model politik yang berdasarkan dasar dan debat ini bukan perkara yang baru bagi Pakatan Rakyat. Selama lima tahun yang lepas, kita sudah pun membuktikannya melalui pentadbiran yang bersih, berintegriti dan berpaksikan prinsip CAT (Cekap, Akauntabiliti, Telus).

Di samping itu, kerajaan-kerajaan negeri Pakatan Rakyat juga telah membawa pembaharuan yang berasaskan 3P – Prinsip, Polisi dan Prestasi.

3P ini bukan cubaan untuk menabur janji – ia sudah pun dibuktikan. Sebagai contoh, negeri Pulau Pinang telah berjaya memerangi rasuah dan kronisme dengan melaksanakan sistem tender terbuka, mendedahkan kontrak-kontrak kerajaan dengan sektor swasta bagi penilaian umum, menggubal Enakmen Kebebasan Maklumat, melarang wakil-wakil rakyat daripada berurus niaga dengan kerajaan, serta mewajibkan pengisytiharan harta secara terbuka oleh barisan EXCO termasuk Ketua Menteri.

Baru-baru ini, Perdana Menteri Dato’ Sri Najib telah menandatangani Ikrar Integriti Transparency International. Akan tetapi, apa gunanya beliau menandatangani ikrar tersebut sekiranya beliau tidak sanggup mengarahkan seluruh Jemaah menteri dan timbalan-timbalan menteri, serta ketua menteri Sabah dan juga Sarawak untuk membuat pengisytiharan harta secara terbuka? Jika Najib enggan membuat demikian, Ikrar Integriti beliau adalah sandiwara semata-mata.

Tambahan pula, kerajaan negeri Pulau Pinang juga telah membuktikan komitmen terhadap prinsip kebebasan dan hak asasi manusia, dengan penubuhan Sudut Pidato yang pertama di Malaysia, serta meluluskan Enakmen Pilihan Raya Kerajaan Tempatan. Walaupun dihalang oleh kerajaan Pusat, kami akan terus melawan sehingga hasrat rakyat untuk kerajaan tempatan yang lebih demokratik dapat tercapai.

Selain mengamalkan prinsip-prinsip CAT, integriti dan kebebasan, kerajaan Pakatan Rakyat juga merupakan kerajaan yang memilih untuk melaksanakan polisi-polisi yang berjiwa rakyat.

Selama ini, rakyat Malaysia telah dipecah belahkan dan diperintah dalam kerangka polisi perkauman Barisan Nasional yang mengayakan pemimpin-pemimpin serta kroni-kroni mereka sementara rakyat terbanyak dibiarkan dalam keadaan susah. Oleh itu, Pakatan Rakyat bertekad untuk memerangi dasar ekonomi kroni Barisan Nasional dengan dasar ekonomi rakyat.

Hasrat kita adalah untuk keluar daripada kepompong perkauman BN yang memecah belahkan rakyat. Sebaliknya, kita mahu membina negara Malaysia yang menghormati kepelbagaian masyarakat kita sebagai suatu kelebihan, dan melaksanakan polisi-polisi yang memartabatkan rakyat.

Sepertimana yang diungkapkan Mahatma Gandhi, “There is enough in this world for everyone’s need, but there is not enough in this world for one man’s greed.” Ataupun, dunia ini mampu memenuhi keperluan manusia, tetapi tidak mampu memenuhi ketamakan walau seorang.

Sesungguhnya kita patut bersyukur kerana tanah air kita mampu untuk memenuhi segala keperluan kita. Negara kita telah dirahmati dengan pelbagai jenis sumber asli, dan sekiranya kita dapat membanteras rasuah dan kronisme, sudah pasti negara kita mempunyai cukup bukan sekadar untuk memenuhi keperluan semua rakyat tetapi untuk memastikan kehidupan yang bermartabat.

Dasar yang mengutamakan rakyat adalah terserlah dalam pendekatan Pakatan Rakyat. Malah, sebelum BR1M diperkenalkan, kamilah yang terdahulu menekankan perhatian kepada hakikat bahawa 60% golongan terbawah mempunyai pendapatan isi rumah kurang daripada RM3,000 sebulan. Ini merupakan kegagalan polisi-polisi ekonomi Barisan Nasional yang mengutamakan kroni sementara rakyat terbiar. Daripada menangani masalah pokok yang sebenar, BN hanya mampu menutup kegagalannya dengan bantuan RM500 apabila sudah mendekati Pilihan Raya Umum.

Polisi Pakatan Rakyat tidak berkisar pada bantuan kewangan semata-mata, tetapi kami mengutarakan pembaharuan yang menyeluruh. Kami mencadangkan untuk menamatkan kebergantungan atas pekerja-pekerja buruh asing, menggalakkan automasi, peningkatan teknologi dan inovasi supaya masa depan ekonomi kita akan berpusat bukan pada tenaga buruh tetapi pada tenaga otak. Produktiviti, gaji dan kemahiran harus dipupuk secara selari untuk memastikan semua dapat memanfaat daripada pertumbuhan ekonomi. Seperti yang terbukti di negeri-negeri PR, hanya kerajaan bersih yang tidak mengamalkan rasuah dan kronisme yang dapat menghasilkan keadilan sosio-ekonomi untuk semua.

Selain Prinsip dan Polisi, sifat ketiga kerajaan Pakatan Rakyat adalah Prestasi. Rekod kita selama 5 tahun sejak 2008 sememangya terserlah. Di Pulau Pinang, kami telah berjaya mengurangkan hutang negeri sebanyak 95% daripada RM630 juta pada tahun 2008 kepada RM30 juta sekarang.

Ini amat berbeza dengan kerajaan BN yang telah menggandakan hutang mereka dalam tempoh masa yang sama. Pada tahun 2007, hutang kerajaan Persekutuan berjumlah RM267 bilion. Hari ini, hutang tersebut sudah pun digandakan kepada RM502 bilion. Jumlah ini tidak termasuk liabiliti kontinjen, iaitu pinjaman-pinjaman yang dijamin oleh kerajaan Persekutuan. Jika semua hutang ini dijumlahkan, angka hutang negara kita akan mencecah lebih RM600 bilion, ataupun RM22,000 setiap seorang rakyat Malaysia! Dengan kata lain, setiap anak yang lahir di Malaysia akan dilahirkan dengan beban hutang di sekeliling pinggang sebanyak RM22,000 setiap seorang.

Tambahan pula, sejak mengambil alih pucuk pentadbiran pada tahun 2008, kami telah berjaya mencatat belanjawan lebihan untuk setiap tahun berturut-turut. Wang lebihan yang berjaya diperolehi itu pula disalurkan kembali kepada rakyat melalui program-program Agenda Ekonomi Sosial seperti bantuan RM100 untuk warga emas, ibu tunggal, OKU, pelajar emas, anak emas dan sebagainya.

Inilah perbezaan yang paling ketara antara PR dan BN. Semua program kebajikan kita adalah hasil daripada lebihan kewangan yang telah diperolehi melalui pengurusan kewangan yang cekap dan diiktiraf Laporan Ketua Audit Negara. BN pula memberi bantuan kewangan walaupun mencatat defisit yang tinggi dan hutang yang makin melambung.

Kerajaan PR Pulau Pinang juga telah berjaya untuk membasmi kemiskinan tegar pada tahun 2009, dan bakal menghapuskan kemiskinan sama sekali dengan memastikan pendapatan minima RM770 sebulan bagi setiap isi rumah di Pulau Pinang.

Jika Pulau Pinang yang merupakan negeri kedua terkecil yang tidak mempunyai sebarang sumber asli boleh berjaya menghapuskan kemiskinan dan rasuah, kenapakah BN gagal melakukan demikian setelah lebih 50 tahun berkuasa?

Rasuah membinasakan negara

Gejala rasuah sudah berleluasa di negara kita, sehingga negara kita sudah menjadi sinonim dengan ketirisan, kos terlanjur dan skandal-skandal kewangan seperti skandal RM3 bilion Maika, skandal saham Bumi yang berjumlah RM52 bilion, Zon Bebas Pelabuhan Klang yang membabitkan RM12 bilion dan banyak lagi termasuk skandal RM250 juta “lembu dan kondo” NFC.

Akibat rasuah dan skandal-skandal kewangan tersebut, negara kita terpaksa menanggung defisit kewangan dan beban hutang yang makin melambung. Hakikatnya, belanjawan negara kita telah mencatat defisit selama 15 tahun berturut-turut. Kali terakhir negara kita berjaya mencatat lebihan belanjawan adalah semasa Datuk Seri Anwar Ibrahim menyandang jawatan Timbalan Perdana Menteri. Oleh itu, jika kita mahu selamatkan negara kita dan memperbetulkan urusan kewangan, kita perlukan Datuk Seri Anwar sebagai Perdana Menteri Malaysia.

Pada masa yang sama, laporan oleh badan pemerhati kewangan antarabangsa yang berpusat di Washington, Global Financial Integrity, telah mendedahkan bahawa pengaliran keluar dana haram, ataupun “capital flight” yang berlaku di Malaysia telah berjumlah RM197 bilion pada tahun 2010 dan RM871 bilion sepanjang 10 tahun dari 2001 hingga 2010.

Berdasarkan perangkaan tersebut, Malaysia kini memegang rekod memalukan kerana menjadi negara kedua di dunia selepas China bagi jumlah pengaliran keluar dana haram pada tahun 2010. Akan tetapi, Malaysia merupakan jaguh dunia jika pengaliran keluar dana haram itu dibandingkan secara relatif kepada jumlah populasi penduduk. Pengaliran keluar dana haram per kapita untuk Malaysia adalah RM7,000 manakala jumlah untuk China hanyalah RM1,000 per kapita. Dengan kata lain, setiap seorang rakyat Malaysia telah kehilangan RM7,000 pada tahun 2010, ataupun RM30,000 sepanjang 10 tahun dari 2001 hingga 2010!

Jadual Pengaliran Keluar Wang Haram Tahun 2010
Jumlah Per Kapita
China RM1,300 bilion RM1,000
Malaysia RM197 bilion RM7,000
Mexico RM151 bilion RM1,400

Jadual Pengaliran Keluar Wang Haram Dari Tahun 2001-10
Jumlah Per Kapita
China RM8,360 bilion RM6,400
Mexico RM1,450 bilion RM13,300
Malaysia RM871 bilion RM31,000

Hak rakyat, hak keramat

Kita percaya bahawa Pakatan Rakyat mampu membawa perubahan dan pembaharuan kepada rakyat Malaysia. Model politik baru yang berdasarkan dasar dan debat serta prinsip dan polisi yang berjiwa rakyat akan memastikan bahawa rakyat Malaysia akan hidup dengan penuh martabat.

Lebih penting lagi, kerajaan PR akan membasmi gejala rasuah yang sudah hampir membinasakan negara kita. Di bawah kerajaan BN, semuanya dikaut dan dimiliki oleh kroni. Di bawah kerajaan PR, semua akan dikembalikan kepada rakyat.

Sekiranya PR berjaya dalam Pilihan Raya Umum yang akan datang, kita akan membanteras rasuah dan memastikan bahawa semua wang yang telah dilenyapkan oleh BN, seperti dalam skandal saham Bumi, Maika, PKFZ, NFC dan sebagainya akan dikembalikan kepada pemiliknya – iaitu rakyat Malaysia.

Berdasarkan kenyataan Menteri BN sendiri, iaitu Dato’ Seri Chor Chee Heung, rasuah di negara kita mengakibatkan ketirisan sebanyak RM26 bilion setahun. Cuba bayangkan apa yang boleh dilakukan dengan wang sebanyak ini. Kita akan menggunakan wang yang disimpan ini untuk membasmi kemiskinan di seluruh negara, terutama sekali di Sabah dan Sarawak, dua negeri yang terkaya dari segi sumber asli tetapi yang mempunyai kadar kemiskinan tertinggi di Malaysia.

Pada masa yang sama, kita juga akan memastikan kekayaan keluarga pemimpin-pemimpin BN seperti ketua menteri Sabah dan Sarawak akan dikembalikan kepada rakyat. Dengan ini saya mengumumkan bahawa sekiranya kita berjaya menumbangkan BN dalam PRU yang akan datang, kita akan melarang semua kapal terbang peribadi daripada meninggalkan negara untuk memastikan pemimpin-pemimpin BN tidak berpeluang untuk melarikan diri.
Di bawah Pakatan Rakyat, kita percaya bahawa “Hak rakyat hak keramat, hak kroni hak keparat!”

Pakatan Harapan Rakyat

Sementara Barisan Nasional terus melakukan “flip-flop” dan bercakap dengan lidah bercabang, Pakatan Rakyat telah konsisten dalam dasar-dasar kita. Pada bulan Disember 2009, kita telah melancarkan Dasar Bersama. Pada bulan Disember 2010, kita telah menerbitkan Buku Jingga. Pada bulan Januari 2012 pula, kita telah memperkenalkan Tawaran Jingga. Hari ini, kita berkumpul untuk menyaksikan dokumen dasar terbaru, iaitu “Manifesto Rakyat: Pakatan Harapan Rakyat”.

Dengan manifesto ini, kita ingin membentuk Malaysia yang berjaya dengan Prinsip CAT yang dapat memastikan kerajaan yang bersih dan berintegriti, Polisi ekonomi rakyat yang dapat memastikan keadilan sosial, serta meneruskan Prestasi kerajaan PR yang terbukti berjiwa rakyat.

Tidak akan ada rakyat kelas kedua atau ketiga di Malaysia – semua, tidak kira Melayu, Cina, India, Kadazan atau Iban akan menjadi rakyat Malaysia kelas pertama.

Setiap rakyat Malaysia akan diberi peluang untuk berjaya dan tidak ada yang akan dinafikan hak mereka atau peluang kerjaya atau ekonomi hanya disebabkan hubungan politik atau warna kulit.

Kita akan memastikan bahawa jalan menuju kejayaan itu adalah berdasarkan kebolehan dan bukan korupsi atau rasuah.

Akhir sekali, ahli falsafah Plato pernah menyatakan bahawa “Kita boleh memaafkan seorang kanak-kanak yang takut dengan gelap; tragedi sebenar berlaku apabila orang dewasa takut dengan pencerahan.” Oleh itu, saya ingin menekankan bahawa kerajaan Pakatan Rakyat yang baru akan memastikan setiap rakyat Malaysia akan bebas daripada penindasan, rasuah, kemiskinan, kejahilan dan paling penting sekali, ketakutan.

Hanya dengan itu, barulah kita boleh membina negara Malaysia yang dapat menunaikan impian-impian semua anak kita.

Ini kali lah!

—-Mandarin Version —–

民主行动党秘书长林冠英于2013年2月25日在莎亚南民联大会上发表演讲,重点如下:

新政府模式

全国大选不只是对拿督斯里纳吉说“不”的机会,也是给马来西亚人民对国阵贪污、种族及腐败政治说“不”的机会。
这也是一个为我们开展新文化、新政治模式的良机。民联的新模式是着重政纲政策及辩论,不是种族政治及欺骗。

人民要针对政纳来评估领袖,很明显地,首相只会玩弄种族政治及宗教。昨天,拿督斯里纳吉诬指民主行动党压迫伊斯兰教。这是一项诽谤,其目的是为了煽动人穆斯林对民主行动党的不满情绪。没有证据可以证明此事,甚至我在法庭起诉《马来西亚前锋报》诬指我反马来人及反伊斯兰教时,我也胜诉。

伊斯兰教为联邦宗教,不只在行动党党章阐明,我们在槟州执政五年来,民联州政府也努力强化州伊斯兰教事务,我们加倍增加伊斯兰教事务的拨款,拨出价值8000万令吉的土地兴建七层楼的槟州伊斯兰教法庭总部,取代原有的两层楼办公室,我们成立清真工业园、增加宗教司的每月津贴80%、奖励可兰经朗诵者、拨款给人民宗教学校。

因此,纳吉的指责毫无依据。国阵没法与我们辩论政纲,因为他们只会玩弄狭隘的种族及宗教。因此,每当拿督斯里安华及拿督斯里哈迪阿旺挑战他们辩论时,他们往往回避。

3P革新

着重政纲及辩论的政治模式对民联而言并非新鲜事。过去5年,我们已经通过能干、公信及透明的施政原则来证明。

民联州政府也已经在3P的基础上带来革新: 原则、政策及表现(Prinsip, Polisi,Prestasi)。

例如:州政府通过推行公开招标、公开州政府及私人界合约让公众审查、修改资讯自由法案、禁止人民代议士与州政府做生意、强制行政议员及首长公布财产。

最近首相纳吉签署国际透明组织廉正宣言,但是,他不敢指示内阁部长、副部长、沙巴及砂拉越首长公布财产,签署这个宣言有什么用?只要他一日不公布财产,廉正宣言只是政治伎俩。

再说,槟州政府已经证明我们立志捍卫自由及人权,我们成立全马第一个演说者角落、在州议会通过地方政府选举法令。虽然联邦政府阻止我们,我们会继续与他们斗到底,以实现人民要求地方议会更民主的愿望。

除了推行能干、公信及透明原则,民联州政府也是推行以民为本政策的州政府。

一直以来,人民被国阵的种族政治政策分裂、统治,让国阵领袖及他们的朋党致富,而人民当灾。因此,民联立志用人民经济政纲对抗国阵的朋党经济政纲。

我们要打造一个尊重我国多元性为优点的马来西亚,并推行强化人民的政策。

我们应该感恩,因为我国拥有一切天然资源,只要我们能够扫除贪污及朋党,我国的资源肯定不只可以满足所有人的需求,也可以保障有素质的生活。

以民为本的政策在民联政纲里可以看出。在一个大马援助金推出之前,是民联提出月入少于3000令吉的家庭必须获得关注,这正是国阵“以朋党为本”的经济政策失败的结果,他们没有解决实际的问题,反之在大选来临前以500令吉援助金掩盖自己的失败。

民联的政策不仅只派发援助金而已,我们重视全方位的革新。我们建议减少对外劳的依赖,鼓励自动化、提升工艺革新,让我国未来经济以知识为主,不是以劳力为主。我们应该提升生产力、工资及技能,以确保所有人可以在经济发展中获益。正如民联州属所证明的,只有不贪污及不搞朋党的廉洁政府,才能为全民带来社会经济平等。

除了原则及政策,民联政府的第三个特征是表现。我们自2008年以来的表现有所依据。在槟州,我们将债务从2008年的6亿3000万令吉,缩减95%至现在的3000万令吉。

我们与国阵不同,国阵在同一个时期内,债务倍增。2007年,联邦政府欠债2670亿令吉,如今,国债上升至5020亿令吉。这个数目还不包括或有债务,那就是联邦政府的贷款。如果全部债务计算在内,我国的债务已经超过6000亿令吉,或者是每个国民欠债2万2000令吉。每一个新生儿一出生便背上2万2000令吉的债务。

自2008年以来,我们也在财政预算案年年有余,我们的财政盈余最后也通过社会经济议程归还给人民,如100令吉乐龄人士回馈金、单亲妈妈、体障人士、快乐学生、宝贝计划等等。

最明显的差异是民联及国阵。民联所有的福利计划来自我们理财有方,连国家总稽查司也认可。而国阵在超高的赤字及日渐增加的债务下发出援助金。

槟州民联政府也成功在2009年扫除赤贫,我们将要扫除贫穷,确保槟州每户家庭每月收入至少770令吉。

贪污败国害民

我国的贪污腐败日益猖獗,以致马来西亚成为黑钱外流的代名词,这些金融丑闻包括30亿令吉的麦卡控股、520亿令吉的土著股票流失、涉及120亿令吉巴生自由港口贸易区丑闻、2亿5000万令吉的公寓养牛,还有更多的丑闻。

因为贪污和金钱丑闻,我国被迫承担财政赤字和越来越严重的经济负担,包括国家连续15年的财政赤字。我国最后一次的财政盈余是在拿督斯里安华任副首相时,所以说,如果我们要拯救国家和纠正财务,我们需要拿督斯里安华成为我国首相。

华盛顿全球金融诚信机构也揭露马来西亚的非法资金外流在2010年达到1970亿令吉,从2001年到2010年的10年外流了8710亿令吉。2010年我国的资金流失数额之大,是继中国之后,成为全球第2个黑钱外流最严重的国家。不过,若亿人口比率,我国还是稳坐冠军宝座,相比中国1000令吉的人均比率,我国的人均比率是7000令吉。

换言之,每个国民在2010年不见了7000令吉,从2001年到2010年的10年里不见了3万令吉。

2010年的非法资金外流
总共 人均
中国 1兆3千亿令吉 1千令吉
马来西亚 1970亿令吉 7千令吉
墨西哥 1510亿令吉 1千400令吉

2001-2010年的非法资金外流
总共 人均
中国 8兆3600亿令吉 6千400令吉
墨西哥 1兆4500亿令吉 1万3千300令吉
马来西亚 8710亿令吉 3万1千令吉

人民的权力,天赋的权力

我们相信民联有能力为马来西亚人民带来改变及革新。重政策辩论及以民为本政治方针的政治模式,将会确保马来西亚人民活得更有尊严。

更重要的是,民联政府将消除贪污这个已经让我国病如膏肓的恶疾。在国阵的统治之下,任何一切,不是跟朋党勾结,就是由朋党拥有。在民联治理之下,所有一切将归还人民。

如果民联在大选中成功胜出,我们将消除贪污,而且要国阵的各种丑闻,如土著基金丑闻、印度Maika丑闻、巴生自由港丑闻及国家养牛中心丑问等侵吞的巨款,物归原主,也就是大马人民。

根据国阵部长拿督斯里曹智雄亲自声称,我国因为贪污,每年流失了260亿令吉。试想想这笔天文数字的巨款可以如何善用。我们可以用此巨款来消除国内的贫穷,尤其是沙巴及沙拉越,这两个天然资源最丰富的州属,却有着马来西亚最高的贫穷率。

同时,我们也要确保国阵领袖家族的巨大财富,如沙巴及砂拉越首长的财富,归还给人民。在此,我宣布,如果我们在来届大选中击败国阵,我们将会禁止所有的私人专机飞离马来西亚,确保国阵领袖没有机会潜逃出国。在民联治理之下,我们相信“人民的权力乃天赋的权力,朋党的权力是被诅咒的滥权!”

民联是人民的希望

同时,国阵继续出尔反尔颠倒是非,民联则已经坚定的贯彻我们的政策。2009年12月,我们就已经推行我们的共同政策。2010年12月我们就推出了我们的橙皮书,2012年1月我们则已经推介了橙色献议。今天,我们集合在这里见证最新的政纲出炉,《人民宣言:民联是人民的希望》。

谨以此宣言,我们携手建立以能干、公信、透明施政方针的马来西亚,确保政府廉洁、诚信,经济政策能保障社会正义,同时继续证明民联政府以民为本的施政。马来西亚再也不会有二等公民或三等公民,不论是马来人、华人、印度人、卡达山人或伊班人都将是我国的一等公民。

马来西亚再也不会有二等公民或三等公民,不论是马来人、华人、印度人、卡达山人或伊班人都将是我国的一等公民。
每一名马来西亚人都将给予成功的机会、他们的政治权利、就业机会、经济机会不会再因为政治联系及肤色被拒绝。

我们会确保,要成功,必须靠实力,不是贪污。

最后,我要引用古希腊哲学家柏拉图的话:“孩子害怕黑暗,情有可原;人生真正的悲剧,是成人害怕光明”。

Leave a Comment