Darurat akan disytiharkan oleh kerajaan negeri sekiranya dianggap perlu selepas perundingan dan nasihat daripada kerajaan Persekutuan(m/c)

Kenyataan Akhbar Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng Pada 5 November 2017 Di Komtar, George Town.

Tidak perlu untuk Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk mengisytiharkan keadaan darurat bencana kerana keadaan buat masa ini adalah terkawal selepas wujudnya kerjasama dan bantuan daripada kerajaan Persekutuan untuk menangani bencana ribut kencang dan banjir yang paling teruk dalam sejarah Pulau Pinang. Darurat akan disytiharkan oleh kerajaan negeri sekiranya dianggap perlu selepas perundingan dan nasihat daripada kerajaan Persekutuan.

Kerajaan negeri harap semua majikan boleh memberikan kelonggaran kepada pekerja mereka dengan memberikan masa untuk jalankan kerja pembersihan dan pembaikan semula atas hartanah mereka. Semua pihak agensi kerajaan negeri dan persekutuan akan berusaha untuk memulihkan keadaan secepat mungkin, khususnya sekolah-sekolah menengah yang akan menjalankan peperiksaan SPM esok.

Bencana yang paling teruk ini dicerminkan dengan kelebatan hujan yang amat tinggi di beberapa tempat dan yang paling tinggi yang pernah direkodkan ialah di Seberang Perai Utara sebanyak 372mm (Stesen Pajak Song). Ahli EXCO Tebatan Banjir YB Chow Kon Yeow akan berikan butiran lanjut. Adalah difahamkan Pulau Pinang mengalami tempias Taufan Damrey yang beberapa jam sebelum ini telahpun melanda Vietnam dan membunuh sekurang-kurangnya 19 orang di sana.

Jabatan Kaji Cuaca Malaysia telah memberikan amaran merah hujan amat lebat untuk Pulau Pinang dan Kedah. Kerajaan negeri mengucapkan takziah kepada ahli keluarga untuk tiga orang dilaporkan mati dalam bencana angin ribut dan banjir semalam, seorang pekerja asing di Seberang Perai dan dua warga tua rakyat Malaysia di Jalan P. Ramlee. Kerajaan negeri juga sedih atas kehilangan dan kerugian yang dialami oleh bencana angin ribut dan banjir ini.

Dalam bencana semalam, angin ribut telah mengakibatkan pokok tumbang dalam 100 kawasan di seluruh negeri serta beberapa kes tanah runtuh dalam kawasan pulau. Setiausaha Kerajaan Negeri dan Pengarah Operasi Banjir Pulau Pinang Dato Seri Farizan Darus dan Dato Bandar MBPP akan memberikan butiran lanjut. Kerajaan negeri berterima kasih kepada pihak polis, Jabatan Pertahanan Awam, Jabatan Perkhidmatan Bomba, semua pejabat daerah, Majlis Perbandaran Seberang Perai, Majlis Bandaraya Pulau Pinang dan agensi kerajaan negeri kerana bertungkus lumus tanpa kira penat lelah untuk menjalankan kerja penyelematan.

Tetapi dengan bencana angin ribut dan banjir yang begitu kuat, keadaan bertambah amat genting awal pagi tadi, sehingga kerajaan negeri terpaksa meminta bantuan daripada Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk membantu dan menyelamatkan keadaan.

Saya menghargai kesediaan Datuk Seri Ahmad Zahid kerana sudi menerima panggilan telefon saya sungguhpun pada waktu 3.30 pagi dan bertindak segera untuk mengerahkan ATM membantu Pulau Pinang. Beliau juga telah memanggil saya sekali lagi pada pagi ini untuk memberikan jaminan akan membantu Pulau Pinang dan apa yang diperlukan untuk keadaan pulih. Kami amat terima kasih kepada seorang pemimpin yang tidak kenal bulu politik dalam saat genting ini. Terima kasih juga kepada ATM yang bergegas datang ke Pulau Pinang.

LIM GUAN ENG

槟州首席部长林冠英于2017年11月5日 在光大发表声明:

槟州政府目前无需宣布天灾紧急状态,因为我们获得联邦政府的合作及协助,面对槟城历上最严重的狂风暴雨及水灾。槟州政府在咨询联邦政府的意见过后,若有必要,将会宣布紧急状态。

州政府希望所有雇主可以为雇员提供方便,给予他们时间进行清理工作、整修房子。所有州政府及联邦政府机构将努力进行善后,特别是中学将在明天进行大马教育文凭考试。

这是最严重的灾难,多处地区一天内下雨量超高,威北Pajak Song站记录雨量破记录达372mm。治水委员会主席曹观友将提供详情。我们也明白槟城遭到丹瑞台风尾刮扫的影响,丹瑞台风在暴风雨之前袭击越南,夺走了至少19条人命。

气象局已经在槟城和吉打发出大雨红色警报。州政府为三名在暴风雨及水灾中逝世的家属表示慰问,包括一个威省的外藉劳工及两个居住在P.Ramlee路的乐龄人士。州政府也对这场暴风雨及水灾造成的财物损失及人命伤亡表示难过。

在昨晚的灾难中,狂风导致全州100个地区的大树倒塌,加上槟岛也发生土崩事件,州秘书及槟城水灾行动总监拿督斯里法立占及槟岛市长将提供详情。州政府感谢警方、国防部队、消防队、各县属办公室、威省市议会、槟岛市政厅及各州政府机构不辞劳苦进行救灾工作。

但是,由于暴风雨及水灾的情况实在太严重,到了今天清晨情况更加危急,州政府被迫向副首相拿督斯里阿末扎希及大马皇家军队救援、进行拯救工作。

我非常感激拿督斯里阿末扎希愿意在凌晨3时30分接听我的电话,并且即刻行动委派大马皇家军队前来援助槟城。他也在今早致电给我,保证将会提供一切槟城所需的援助,让情况恢复正常。我们感谢一名领袖在危急情况不分政见敌我、挺力相助。我们也感激大马皇家军队刻不容缓赶来救援。

林冠英