Media Yang Bebas Dapat Tegakkan Demokrasi, Keadilan, Kebenaran, Dan Integriti Yang Kurangkan Rasuah Dan Penyelewengan.(bm/cn)

Utusan Hari Kebebasan Media Oleh Setiausha-Agung DAP Dan Ahli Parlimen Kawasan Bagan Lim Guan Eng Di Kuala Lumpur Pada 3.5.2011.

Media Yang Bebas Dapat Tegakkan Demokrasi, Keadilan, Kebenaran, Dan Integriti Yang Kurangkan Rasuah Dan Penyelewengan.

Sempena Hari Kebebasan Media Sedunia, DAP menuntut agar Kerajaan Persekutuan segera memansuhkan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 yang memaksa semua penerbitan membaharui permit setiap tahun serta yang memberi kuasa penuh kepada pemerintah untuk menggantung atau membatalkan permit tanpa sebarang alasan kukuh.

Desakan ini bukan sesuatu yang baru. Sejak ia diperkenalkan DAP telah dari awal lagi menentang undang-undang yang zalim ini, sebagaimana tuntutan DAP supaya Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Akta Rahsia Rasmi (OSA) dan Akta Hasutan turut dibubarkan.

Sebaliknya suatu Akta Kebebasan Maklumat atau Freedom of Information(FOI) harus digubalkan untuk menggantikan undang-undang kejam ini yang tidak relevan lagi dalam dunia tanpa sempadan di mana ekonomi kian berteraskan maklumat dan pengetahuan. Kerajaan negeri Pakatan Rakyat telah mulakan usaha FOI di Selangor dan Pulau Pinang.

Walau pun media arus perdana yang dikuasai oleh BN dan UMNO terus menyerang habis Pakatan Rakyat dengan pelbagai fitnah dan tohmaha, usaha untuk membebaskan media daripada cengkaman pemerintah dan kroni-kroni mereka akan tetap diteruskan.

Memang rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa sukar untuk dihapuskan sama sekali tetapi ia boleh dikurangkan. Di peringkat pentadbiran, kerajaan-kerajaan negeri Pakatan Rakyat termasuk Pulau Pinang telah pun membuktikan ia boleh dikurangkan melalui amalan CAT yang beteraskan cekap, akauntabel dan telus. Maka usaha Pulau Pinang mendapat perhatian dan pujian bukan sahaja daripada Laporan Ketua Audit Negara tetapi juga Transparency International. Lebihan bajet yang paling besar dalam sejarah negeri Pulau Pinang menjadikan Pulau Pinang digelar negeri yang paling baik dalam pengurusan kewangan.

Buat masa ini, usaha-usaha murni kerajaan-kerajaan negeri Pakatan tidak diberi liputan meluas oleh media arus perdana kerana mereka dikuasai oleh UMNO dan parti-parti komponen BN yang menyekat kebebasan media. Ini dibuktikan oleh pemecatan Presiden Kesatuan Wartawan (NUJ) Hata Wahari oleh suratkhabarnya Utusan Malaysia, yang juga majikannya, kerana mengeluarkan kenyataan bahawa Utusan Malaysia tidak seharusnya menjadi lidah pengarang UMNO tetapi harus berdasarkan peristiwa yang berkaitan dengan rakyat.

Adalah dikesali media massa bersedia menjadi alat propaganda kerajaan menuduh parti pembangkang sebagai pengkhianat dan yang pelik ialah fitnah dan tohmahan ini dibuat oleh media massa UMNO atas alasan ia adalah kebebasan akhbar. Seperti yang disebut-sebutkan,”The Devil may quote the Scriptures for its purpose!”.

Malah, sejak akhir-akhir ini, ada kalangan media arus perdana termasuk TV3 dan Utusan Malaysia yang tidak peduli kepada kesopanan dan kesusilaan sehingga sanggup menyiarkan bahan lucah sebagai berita semata-mata untuk memburukkan kepimpinan Pakatan Rakyat tanpa sebarang bukti yang sah.

Media yang bebas dapat tegakkan demokrasi, keadilan, kebenaran, dan integriti yang kurangkan rasuah dan penyelewengan. Ini telah dibuktikan dengan perbandingan negara yang mengamalkan kebebasan akhbar juga lazimnya adalah negara yang bersih.

Ini boleh dilihat dalam kedudukan Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah Transparency International telah merosot daripada No. 33 pada tahun 2002 kepada No.56 tahun lepas kerana kebebasan akhbar tidak bertambah baik tetapi masih dalam kategori “tidak bebas” mengikut Reporters Without Borders.
LIM GUAN ENG

民主行动党秘书长兼巴眼区国会议员林冠英于2011年5月3日在吉隆坡发表“世界新闻自由日”献词

自由的媒体可以捍卫民主、公正、真相及廉正,进而减少贪污和舞弊事件。

配合世界新闻自由日,行动党促请联邦政府立刻废除1984年出版和印刷法令,这项法令强制规定所有出版物每年更新执照,并给予统治者绝对的权力,在不需任何理由的情况下,吊销出版执照。

这项呼吁不是新闻。行动党从很早以前便开始反对这项恶法,正如我们也要求内安法令、官方机密法令、煽动法令被废除一样。

相反地,当局应该制定资讯自由法,来取代上述在全世界已经过时的恶法,现代经济强调资讯和知识。民联州政府已经在雪州和槟城制订资讯自由法。

虽然国阵和巫统掌控的主流媒体不断地以各种谎言攻击民联, 但是我们还是会努力让他们从统治者和朋党的压迫中解放出来。

贪污、舞弊和滥权是很难在一时之间杜绝的,但是它们可以被减少。在行政治理方面,民联州政府包括槟城已经证明,我们通过秉持能干、公信及透明的施政 方针减少贪污。因此,槟州不只获得总稽查司的赞扬,也获得国际透明组织的表扬。槟州获得史上最多的财政预算盈余,让槟州被称为理财表现最佳的州属。

现在,民联政府的努力并没有被主流媒体报道,因为他们被封锁媒体自由的巫统及国阵成员党控制。这可以从全国新闻从业员协会主席哈达瓦哈里被他的雇主《马来西亚前锋报》解雇可以看出,他曾发表声明,指《前锋报》不应该成为巫统的喉舌,而应该关注与人民有关的课题。

当大众媒体成为政府攻击在野党为叛徒的宣传工具时,这令人感到遗憾。最奇怪的是,这种污蔑和指控是巫统大众媒体假借“新闻自由”之名所做的。常言道:“魔鬼也能为自己的目的引述圣经!”

最近,主流媒体包括第三电视和《前锋报》 竟然伤风败俗地播放含色情元素的新闻,在毫无证据的情况下,一味地丑化民联领袖。

自由的媒体可以捍卫民主、公正、真相及廉正,进而减少贪污和舞弊事件。这可以从奉行媒体新闻自由的国家通常也是廉洁的国家可以看出。

从我国在国际透明组织的贪污印象指数排位中,从2002年第33名,下跌到去年第56名可以看出,因为我国的新闻自由状况并没有改善,反而被国际新闻自由组织无国界记者列在“不自由”的类别中。

林冠英

Leave a Reply